Miksi ChatGPT aiheuttaa niin voimakkaita reaktioita?

Chatgpt

Älykäs chatbotti ChatGPT aiheutti julkaisunsa myötä ihmisissä voimakkaita reaktioita suuntaan ja toiseen. Mutta mikä ChatGPT on ja mihin sitä voi käyttää? Kun palvelu julkaisiin, siitä kiinnostuneet ryntäsivät testaamaan sitä samantien ja mieleen heräsi monelle kysymyksiä sekä sen eduista että mahdollisista uhkista. OpenAI:n julkaisema palvelu on vaikuttanut menestykseltä ensihetkistä lähtien.

Miksi palveluun sitten reagoitiin näin voimakkaasti? Sen avulla voidaan tuottaa tekstiä hyvin lyhyessä ajassa, käyttäjän asettamien toiveiden mukaan. Tekstin laatu on yleensä aina moitteetonta tai lähes moitteetonta, joten sitä voi hyödyntää moneen. Niinpä monelle heräsi huoli mm. siitä, voiko ChatGPT:n vuoksi jopa menettää työpaikkansa.

Myös palvelun puolesta on herännyt voimakkaita reaktioita. Siitä on innostuttu niin, että palvelu on ehtinyt jopa ruuhkautumaan sen ensimmäisten viikkojen aikana.

Korvaako ChatGPT itsenäisen ajattelun?

Kun ChatGPT:n mahdollisuudet ja virheetön kieli huomattiin, herätti tämä oitis ajatuksia esimerkiksi kouluesitelmien kirjoituksesta palvelun avulla. Moni näki mahdollisuuden esimerkiksi lukioesseiden kirjoituksessa. Monet oppilaitokset ovatkin ottaneet palvelun puheeksi kouluissa ja asiasta on käyty keskustelua sen suhteen, saako ChatGPT:tä käyttää vai ei.

Esseiden tai muiden esitelmien kirjoitus vaatii kirjoittajaltaan ajattelua, mutta jos tekstin pyytää botilta, ei tätä ajattelua tapahdu. Ihminen oppii ajattelun myötä ja niinpä esitelmän kirjoituksen lomassa oppiikin kirjoitettavasta aiheesta. ChatGPT:n käytön huonona puolena onkin, että asiat eivät jää kirjoittajan mieleen siksi, että se ei ole itse kirjoitettu.

Palvelun käytön suhteen kannattaisikin ajatella, että ChatGPT:n luomaa tekstiä käytettäsiiinkin vain pohjana omalle kirjoitukselle. Näin tekstistä saa omantyylisen, faktat saa tarkistettua ja lisäksi kirjoitettu teksti jää omaan mieleen.

Onko ChatGPT:n käyttö aina eettisesti oikein?

ChatGPT on oiva apu esimerkiksi tuotettaessa sisältöä omille verkkosivuille. Sisältöä saa hyvin nopeasti ja tehokkaasti eikä omaa aikaa tarvitse käyttää muuhun kuin tekstin tarkistukseen. Digitaaliset palvelut voidaan ehdottomasti mullistaa ChatGPT:n avulla.

Eettiset kysymykset tulevatkin eteen silloin, kun sisältöä on tilattu toiselta osapuolelta. Varsinkin, kun teksti on tilattu juuri tietyltä kirjoittajalta hänen kirjoitustyylinsä vuoksi. Jos tilatun työn tuottaakin chatbotin avulla, ei kirjoittaja luonnollisesti ole se odotettu taho. Niinpä palvelun käytön suhteen tulisi aina noudattaa harkintaa. Sama pätee myös koulukirjoituksiin.

Se, voiko kirjoitetun tekstin alkuperäistä kirjoittajaa selvittää, ei aina ole päivänselvä asia ja niinpä botin käyttö voi johtaa myös siihen, että kirjoituspalvelun tilaajalle selviää kyseessä olevan tekoälyn tuottama teksti.

Laatu hämmästyttää

ChatGPT pystyy tuottamaan hyvin nopeasti laadukasta, hyvin ymmärrettävää tekstiä. Tämä on hämmästyttänyt monia heti ensikokeilusta lähtien. Palvelu toimii laadukkaasti myös suomeksi, joka on ollut positiivinen yllätys suomalaisille, sillä kaikkia palveluita ei aina saada samaan aikaan suomeksi muiden kielten kanssa.

Botilta pyydettävien tekstien suhteen voidaan pyytää tietynlaista sävyä. Bottia voi esimerkiksi pyytää kirjoittaa mainokseen sopiva teksti. Tai mikäli on tarvetta verkkokaupan tuotekuvauksille, myös näiden luominen onnistuu. Botilta voi pyytää tiettyjä asioita normaalein lausein, joka tekee palvelun käytöstä myös hauskaa. Voit esimerkiksi pyytää ChatGPT:tä kirjoittamaan 1000-sanainen teksti kissaeläinten levinneisyydestä, humoristisella kirjoitussävyllä. Tai ammattimaisen tekstin vaikkapa sähköuunien toiminnasta. Tehtävät voi kirjoittaa botille suomeksi.

ChatGPT ymmärtää myös jatkokysymykset aikaisempiin aiheisiin liittyen. Jos esimerkiksi pyydät bottia keksimään synonyymejä sanalle “rikas”, voit myöhemmin esittää jatkokysymyksen muodossa “entä sanalle maukas?” Botti muistaa aiemmin käydyn keskustelun.

Hämmästyttävää on myös se, että botti pystyy vastaamaan kaikenlaisiin arjen kysymyksiin. Voit esimerkiksi pyytää siltä erilaisia neuvoja. Jos esimerkiksi mietit eri vaatevalintojen väliltä, voit kysyä botin mielipidettä. Siltä voi myös pyytää vinkkejä ruokaviinien valintaan. Niinpä ChatGPT:n voi ottaa osaksi arkea, kysyen siltä ohjeita, neuvoja ja vinkkejä ja se osaa vastata hetkessä. Botti osaa myös suositella ajanvietettä, kuten pelejä. Turvallisia rahapelisivustoja vertailee esimerkiski pelikasinot.org, mutta samantyyppistä vertailua voi myös pyytää botilta.

Vaikka tuotetut tekstit ovatkin sujuvaa luettavaa eikä siitä yleensä huomaa, että se on tekoälyn tuottamaa, voi teksteistä kuitenkin löytyä asiavirheitä. ChatGPT saattaa sisällyttää teksteihin selkeitä asiavirheitä ja jopa keksiä faktoja, jotka eivät olekaan totta. Tämä on palvelun yksi miinuspuolista. Toisaalta jokaisen tekstiä tuottavan kannattaisi käydä kaikki tuottamansa tekstit läpi ennen eteenpäin toimittamista.

Jaa:

Artikkelit

TikTok

Voiko TikTokista oikeasti tienata rahaa?

TikTok on noussut yhdeksi suosituimmista somealustoista. Sovellus on noussut otsikoihin muunmuassa sen supersuosion, monipuolisen sisällön, mahdollisuuksien sekä rahallisen tianaamisen vuoksi. Tällä sivulla käsittelemme aihetta, voiko

Teknologia Urheilussa

Teknologia Urheilussa

Urheilu on kulkenut pitkän matkan ensimmäisistä olympialaisista nykypäivän huippuluokan stadioneihin ja kenttiin. Teknologia on ollut merkittävässä osassa tätä transformaatiota, tarjoten uusia mahdollisuuksia harjoitteluun, suorituksen analysointiin

Affiliate marketing

Affiliate markkinointi

Kumppanuusmarkkinointi on loistava tapa ansaita tuloja verkossa. Mainostamalla tuotteita tai palveluita blogissasi, verkkosivustollasi tai sosiaalisen median kanavissasi voit ansaita provisioita myynnistä. Mutta miten pääset alkuun?

Internetin mahdollisuudet

Internetin mahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa

Internet on yksi suurimmista ihmisen luomuksista ja tarjoaa meille välittömän pääsyn loputtomaan tieto- ja viihdetarjontaan. Ihmiset saavat käyttöönsä minkä tahansa haluamansa tiedon, he tulevat älykkäämmiksi

Lähetä meille viesti