ChatGPT on OpenAI:n kehittämään GPT-teknologiaan perustuva chatbot. Nimessä oleva GPT-kirjainyhdistelmä tulee sanoista Generative Pretrained Transformer. ChatGPT on chatbot, jota voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Palvelun käyttäjä voi kommunikoida chatbotin kanssa kirjoittamalla omalla luonnollisella äidinkielellä.
ChatGPT on älykäs chatbot, joka pystyy oppimaan käyttäjästään sitä mukaa, kun sen kanssa kommunikoi. Sen kanssa on mahdollista kommunikoida niin tietoasioissa kun eri asioiden oppimisenkin suhteen. ChatGPT:tä on mahdollista hyödyntää monenlaisissa arjen tai työelämänkin asioissa.
ChatGPT ja historia
ChatGPT:n historia on vasta muutaman vuoden mittainen, sillä sen ensimmäinen versio, GPT-1, julkaistiin vuonna 2018. Tämän jälkeen kehitetltiin seuraavia versioita, kuten GPT-2, GPT-3 ja GPT-3.5.
ChatGPT:n ilmaisversion käyttäjien on mahdollista päivittää palvelunsa maksulliseen GPT-4 -palveluun. Näin tekemällä pääsee käsiksi viimeisimpään, tehokkaimpaan versioon. Ilmaisversiot saattavat tukkeutua runsaan liikenteen vuoksi, mutta GPT-4:n kanssa näin ei pitäisi pystyä tapahtumaan.
ChatGPT:n suosio räjähti alunperin jo pelkän prototyypin julkaisun jälkeen eikä suosio ole hiipunut. Toki monen ensihuuma on mennyt ohi, mutta chatbottia käytetään hyvin aktiivisesti erilaisiin tiedonhaku- ja luomistarkoituksiin. ChatGPT oli tammikuussa 2023 historian nopeimmin kasvanut kuluttajaohjelmistosovellus.
Kyky ajatella
ChatGPT on älykäs työkalu, mutta koska kyseessä on botti, se ei pysty itsenäiseen ajatteluun tai tunteiden tuntemiseen. Niinpä sen kanssa ei voi keskustella ajatuksella, että se olisi ihminen. ChatGPT:n vastaukset perustuvat tietoon.
Se pystyy kuitenkin vastaamaan ihmisen kirjoittamiin, luonnollisen kielen lauseisiin, vastaten samalla kielellä. Sitä voi pyytää vastaamaan halutulla tyylillä tai kääntämään vastaus toiselle kielelle.
ChatGPT:ltä on mahdollista pyytää ratkaisua erilaisiin ongelmiin. Se ratkoo matemaattiset ongelmat nopeasti ja pystyy luomaan monimutkaisia kaavoja ja taulukoita ihmistä nopeammin. Tässä se onkin erityisen hyödyllinen käyttäjälleen, joka tarvitsee tuloksensa mahdollisimman nopeasti.
ChatGPT:n ominaisuuksiin kuuluu käyttäjästään oppiminen. Esimerkiksi sisällönluoja, joka pyytää bottia kerta toisensa jälkeen luomaan tälle tietyntyyppistä sisältöä, opettaa samalla botin omaksumaan tietyn tyylin toistuvien kertojen jälkeen. Käytännössä sen käyttäjän ei siis tarvitse joka kerta erikseen pyytää tuloksia tietyllä tyylillä.
Esimerkkejä ChatGPT:n käytöstä
ChatGPT on chatbotti, jota voi käyttää monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin. Yksi näistä on käyttö asiakaspalvelussa. Moni on törmännyt chatbotteihin eri yritysten verkkopalveluissa. Botit pystyvät vastaamaan asiakkaiden yleisiin kysymyksiin. Jos asia vaatii keskustelua oikean asiakaspalvelijan kanssa, sellaiselle yleensä yhdistetään tarvittaessa.
Bottia voi käyttää hyödyksi eri kielten oppimisessa tai tekstien kielenkäännöksissä. Bottia voi pyytää kääntämään tietyn tekstin eri kielelle tai sen kanssa voi harjoitella eri kielillä kirjoittamista.
ChatGPT:tä voi käyttää hyödyksi myös luovassa työssä. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kirjallisuudessa. ChatGPT pysty esimerkiksi kirjoittamaan kirjoja tai avustamaan kirjailijaa työssään. Botilta voi myös pyytää ideoita esimerkiksi hahmojen luomiseen tai tarinankerrontaan.
Bottia voi pyytää myös keksimään reseptejä olemassaolevista raaka-aineista. Netistä löytyvien reseptien kanssa voi nimittäin törmätä ongelmaan, että kaikkia raaka-aineita ei olekaan saatavilla. ChatGPT:lle voi kirjoittaa listan omista kaapeista löytyvistä tuotteista, jolloin botti luo reseptin, johon tarvitaan vain näitä aineksia.
Chatbotti on tehokas luomaan koodeja esimerkiksi rakennettaessa verkkosivustoja. Sille pystyy antamaan komentoja, joiden mukaan se luo koodin juuri käyttäjän tarpeisiin perustuen. Bottia voi pyytää myös muokkaamaan antamaansa koodia tai tarkistamaan olemassaolevan koodin virheiden varalta.
Myös peliyhtiöt voivat hyötyä ChatGPT:stä. Esimerkiksi monia nettikasinoita ja niiden asiakaspalvelua on paranneltu tekoälyn avulla. ChatGPT pystyy antamaan uudenlaisia ideioita hyvin nopeastikin, liittyen esimerkiksi pelien teemoihin, lisäominaisuuksiin tai grafiikkaan.
Muita tekoälypohjaisia palveluita
Tekoälyn käyttö on lisääntynyt ja yhä useampi on vähintään kokeillut jotain tekoälypohjaista palvelua. Netin kautta löytää useita tällaisia palveluja, joiden kautta pystyy luomaan esimerkiksi visualisointeja tai jopa musiikkia.
Midjourney on yksi tällainen. Se on Midjourney Inc:n kehittämä pavelu, jonka kautta käyttäjät voivat luoda kuvia määrittämillään komennoilla. Palvelusta on julkaistu vasta betaversio eikä se ole avoin kaikille.
Myös musiikkia on mahdollista luoda tekoälyn avulla. Tarkoitusta varten on julkaistu useita tekoälypohjaisia palveluita. Näiden kautta on helppo luoda joko kokonaisia musiikkikappaleita tai osia niihin. Tämä on mielenkiintoinen tapa kokeilla luoda uutta.