Miksi 5G on iso juttu?

5G

Joko olet kyllästynyt kaikkeen pöhinään 5G:n ympärillä? 5G puhuttaa varmasti vielä pitkään. Aika näyttää, mitä kaikkea 5G meille mahdollistaa. Tässä artikkelissa pohdin, miksi sinunkin kannattaa hypätä mukaan ja vaihtaa vanha 4G-liittymäsi 5G-liittymäksi. Mobiilitutka auttaa sinua löytämään parhaan 5G-liittymätarjouksen edullisella hinnalla, joten käy etsimässä uusi liittymä vaikka heti tämän luettuasi. 

5G on nopeampi kuin mikään aiempi vaihtoehto

3G:n luvattiin olevan nopeampi kuin 2G, ja niinhän se olikin. 3G ei kuitenkaan ollut tarpeeksi nopea. Sen tilalle tarvittiin 4G. Nyt aika on ajanut ohi myös 4G:stä. Vain 5G on riittävän nopea ja kehittynyt vaihtoehto, joten jos haluat pysyä ajan hermoilla, valitse 5G. Ennen pitkää 5G korvautunee 6G-yhteyksillä, mutta se on sen ajan murhe. 

5G tarjoaa muutakin kuin räjähtävää nopeutta

Nopeus ei ole ainoa syy hylätä 4G ja siirtyä 5G:n pariin. 

5G mahdollistaa aikaisempaa paremmat palvelut kuluttajille. Kaikki langattomat palvelut tulevat kehittymään huomattavasti 5G:n avulla. 

5G voi mahdollistaa esimerkiksi seuraavien palveluiden kehittymisen ja tarjoamisen yhä laajemmalle yleisölle.

1. Terveydenhoitopalvelut

5G:n avulla syrjäisissä pikkukaupungeissakin voi saada tasokkaita lääkäripalveluita, sillä hoitohenkilökuntaan voi saada yhteyden langattomasti. 5G mahdollistaa nopeat ja tasokkaat etälääkärivastaanotot. 5G mahdollistaa myös etäkirurgian. Kirurgi saattaa valvoa ja ohjata useitakin leikkauksia yhtä aikaa, jos verkkoyhteys on nopea ja luotettava. 

2. Kuskittomat autot

Voimme jo nyt valmistaa itseajavia autoja – siis autoja, jotka eivät tarvitse kuljettajaa. Tällaisia autoja onkin jo menestyksekkäästi testattu maailman eri teillä. Jotain vielä puuttuu, ja se on infrastruktuuri, mikä sallii miljoonien ja taas miljoonien autojen kommunikoida keskenään. Tämä mahdollistaisi turvallisen etenemisen kaupungeissa ja maaseudulla. 5G voi olla vastaus tähän(kin) pulmaan. 

3. Eroon kaapeleista (vihdoinkin)

Kaapeleita ei enää tarvita, jos kotitaloudet siirtyvät käyttämään 5G-yhteyksiä. 5G on niin toimiva, että se vetää vertoja laajakaistayhteyksille. 5G-yhteys mahdollistaa pelaamisen, suoratoistopalveluiden katsomisen ja esimerkiksi videopuheluiden puhumisen – ja vaikka kaikki yhtä aikaa!

4. Esineiden internet

Esineiden internetistä (Internet of Things) on puhuttu jo jonkin aikaa, mutta teknologia on ollut hidasteena. 5G:n myötä esineiden internet voi olla täyttä totta jo aivan kohta. Tiivistettynä esineiden internet tarkoittaa sitä, että sen mahdollistamien tekniikoiden avulla voidaan kytkeä erilaisia laitteita (kuten jääkaappeja, lämpömittareita, ajoneuvoja ja valaisimia) verkkoon. Laitteita voidaan ohjata tai niistä voidaan lukea tietoa internetin yli. Tällaisia laitteita on jo miljardeja, mutta niiden käyttö ei ole vielä täysin arkipäiväistynyt. Esimerkiksi älyvalaistus on vielä melko harvassa asunnossa, eivätkä älyuunit tai älyimuritkaan ole vielä kovin tavallisia ilmestyksiä. 

Miten saan itselleni 5G-liittymän?

Jos sinulla ei vielä ole 5G-liittymää, on nyt oikea aika toimia. Tarkasta ensin, voitko käyttää omalla puhelimellasi 5G-verkkoa, vai onko sinun vaihdettava puhelinta. Jos olet vaihtanut puhelinta hiljattain, on sinulla todennäköisesti 5G-verkossa toimiva puhelin, mutta mikäli kännykälläsi on jo ikää, voit joutua marssimaan puhelimia myyvään liikkeeseen – tai hoitaa ostokset turvallisesti etänä.

Esti sitten itsellesi paras 5G-liittymä Mobiilitutkan avulla. Saat postissa uuden SIM-kortin, minkä voit vaihtaa paikoilleen saatuasi viestin, missä kerrotaan uusi ajankohta. Vanha operaattorisi laskuttaa sinua siihen hetkeen asti, että saat vaihdettua uuden SIM-kortin puhelimeesi. Kun käynnistät puhelimesi uudelleen SIM-kortin vaihdon jälkeen, on sinulla nopea ja tasokas 5G-yhteys.

Vaihtuuko puhelinnumero SIM-kortin mukana?

Puhelinnumero

Puhelinnumeroa ei tarvitse vaihtaa, ellet niin halua. Puhelinnumeron vaihtaminen ei tarkoita sitä, että pääsisit eroon puhelinmyyjistä, ellet hanki itsellesi suoramarkkinointikieltoa ja aseta numeroasi salaiseksi. Lisäksi kannattaa ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon sekä Traficomiin ja pyytää näitä tahoja lopettamaan tietojesi luovuttaminen markkinointitarkoituksiin ja mielipidetutkimuksiin.

4G:n vaihto 5G:ksi kesken sopimuskauden

Huomaathan, ettet voi vaihtaa operaattoria kesken määräaikaisen sopimuksen. Mikäli liittymäsi on määräaikainen, tulee sinun odottaa sen loppumiseen saakka. Voit toki ottaa yhteyttä operaattoriisi ja tiedustella, voisitko vaihtaa 4G-liittymän 5G-liittymäksi kesken sopimuskauden. Tämä saattaa onnistua, joten kannattaa kysäistä!

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit vaihtaa liittymää ja operaattoria koska tahansa. Saat uuden SIM-kortin muutaman päivän sisään, joten jos teet nyt 5G-liittymien kilpailutuksen, voit olla 5G-verkossa arviolta 8 päivän päästä.

Jaa:

Artikkelit

Teknologia Urheilussa

Teknologia Urheilussa

Urheilu on kulkenut pitkän matkan ensimmäisistä olympialaisista nykypäivän huippuluokan stadioneihin ja kenttiin. Teknologia on ollut merkittävässä osassa tätä transformaatiota, tarjoten uusia mahdollisuuksia harjoitteluun, suorituksen analysointiin

Affiliate marketing

Affiliate markkinointi

Kumppanuusmarkkinointi on loistava tapa ansaita tuloja verkossa. Mainostamalla tuotteita tai palveluita blogissasi, verkkosivustollasi tai sosiaalisen median kanavissasi voit ansaita provisioita myynnistä. Mutta miten pääset alkuun?

Internetin mahdollisuudet

Internetin mahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa

Internet on yksi suurimmista ihmisen luomuksista ja tarjoaa meille välittömän pääsyn loputtomaan tieto- ja viihdetarjontaan. Ihmiset saavat käyttöönsä minkä tahansa haluamansa tiedon, he tulevat älykkäämmiksi

Lähetä meille viesti